Birsalmasajt - aranyalmából

Remélem, lesztek páran (sokan), akiknek sikerül kedvet csinálnom birsalmasajtunk megkóstolásához. Vagy akár ahhoz, hogy készítsetek magatoknak, családotoknak, barátaitoknak ti is. Ha az idén már nem is, akkor jövőre.
Ha olyan szerencsések vagytok (mint mi), hogy sok birsalmátok van, főzzetek ti is kistermelőként eladásra másoknak. Hogy minél többen élvezhessék ezt a ritkán kapható finomságot.

Ha megkóstolod, ízleni fog (remélem). De vigyázz, ne vidd túlzásba! :-) Édesgetni kell, ahogy majd a főzés elmesélésében olvashatod, ezért sok cukor van benne. De muszáj édesíteni, mert magában (nyersen) a birsalma kevésbé élvezhető. Vagy talán egyáltalán nem :-)
Persze a birsalmasajton kívül is sok finomság főzhető, süthető belőle, ezekről is írok hamarosan.

Már felnőtt voltam, amikor megismertem, megszerettem. Egy jótékonysági vásárra kalákában főzött édesség szépsége, íze fogott meg. És persze az, hogy láttam, mennyire sokan szeretik. A portékák közül talán először ez fogyott el.
Akkor éreztem úgy - ahogy a blog főcímében is írom - hogy a fagyos téli időben a színe, édessége, fénye visszahoz valamit a nyár melegéből.

Ízlelhető napsütés. 🌞

Remélem,  hogy sokan közületek meg tudjátok kóstolni, és akkor nem csak a nyári emlékeket hozza vissza pár percre, hanem a gyerekkor hangulatát is. Ahogy egyik kolléganőm mesélte a kóstoláskor, látja, hogyan forgatta nagymamája hetekig a szikkadó sajtot. Esetleg, visszatér az emlék, (persze, ha volt ilyen), hogy ki hogyan dézsmálta meg a karácsonyt váró, zsírpapírba csomagolt csemegét a kamrában...

Az alapanyag, az illatos, aranyszínű birsalma a Galga-patak felett érik, családi gazdaságunkban, sok más finom gyümölcs szüretelése után, így szeptember végén, október elején.
Az idei képek is ott készültek aranyalmáról, őszi színekről, rókalyukról, a zöldítés repcéjéről, a repce felett a Mátra vonulatáról.

Szép hely. Illatos birs. Finom sajt. Kóstoljátok!

Kóstolás előtt, vagy után (semmiképp ne közben - akkor ne nézzétek a monitort! :-)) lapozzátok az oldalakat, talán találtok  bennük valami érdekeset.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések