Birsalmasajt - végre formában

Amikor úgy látod, hogy abbahagyhatod a főzést (sűrű, húzódó felületű a "lekvár", ahogy itt részleteztem), elzárhatod a tüzet az edény alatt. Nem baj, ha elkezd visszahűlni, miközben formába mered.

Fontos, hogy előkészített formába.

Ez mit jelent? Ha puha falú edénybe öntöd (pl rámás doboz, svéd tál - mint az alábbi képen), akkor elég a formát megmártani vízben, mielőtt megtöltöd.

birsalmasajt képlékeny falú formában (svéd tálban)
Ha merev falú edénybe kerül, vagy, ahogy mi a nagyobbik részével tettük, vékonyan elterítve tálcára, akkor az edényt/tálcát béleld ki zsírpapírral, sütőpapírral.

A megszilárdult sajtot előbbi esetben az edény falát finoman nyomkodva ki tudod borítani (öröm látni, ahogy elválik az edény falától!), a zsírpapírral bélelt merev falú edényből történő kiszedést viszont nem mondom el :-)

tálcára öntve, papírozva
 De mi a teendő a formába öntés és a kiöntés között?

A birsalmasajt ebben az állapotában szereti a meleget. Bizony. Ezért szerencsés, ha forró égövön (vagy mediterrán vidéken) tudod készíteni. Ha itthon élsz, mint mi, akkor az a jó, ha már fűtötök a lakásban. Ilyenkor érdemes akár a fűtőtest közelébe tenni. Mi néha (felváltva az adagokat) megörvendeztettük a cserépkályha tetejével.
Persze ez nem fontos, de az én tapasztalatom szerint ilyenkor legyen legalább 20 fok a helyiségben, ahol tárolod a sajtot.

Ha hűvös van, és nyirkos marad a felülete, esetleg bepenészedhet, és akkor kezdheted elölről egy újabb adag birsalma tisztításával. Nem is merem bevallani, én az idei első próbafőzettel így jártam. Még nem fűtöttünk, de már nem volt meleg, ráadásul még le is takartam a tálcát egy másikkal, hogy ne porosodjon. Nem is lett poros, ez igaz. De meglehetősen penészes, az igen. Szerencsére nem adtam fel, és a többi főzet elég pompásra sikerült :-)

Az, hogy milyen gyorsan szilárdul meg, nagyon sok dologtól függ. Az alma érettsége, főzés ideje, hőmérséklet, és ki tudja, még mi egyébtől. Ha egyszer az elején érzed, hogy elkezd a felülete hártyásodni, akkor türelem, meg fog szilárdulni előbb-utóbb. (Saját tapasztalat 1 éjszaka és 2 hét közötti időszak. Mondjuk a nagyon gyors az egyrészt kicsi adag volt, valószínű, sűrűbbre főztem, és nem is volt olyan érett, mint a többi adag. Ettől a színe kevésbé lett vonzó - a gyerekek szerint... ezt inkább privát üzenetben írom, ha érdekel.)

A formából való kiöntés után keress egy barátságos, jól szellőző helyet a finomságod számára még pár hétre. Továbbra is szobahőmérsékleten.

És ilyenkor ugyanúgy, mint az igazi sajtot, látogasd meg naponta, kétnaponta. Vedd kézbe, kicsit simogasd, hogy érezd hogyan sűrűsödik, hogy szikkad a felülete. A cukorlé alulra szivárog, mikor megfordítod, leszárad. Közben továbbra is adja le magából a vizet. Kicsit összemegy, de ettől nem veszít az értékéből. Sőt.

Addig forgasd, amíg szikkadtnak érzed a teljes felületét. Én most még a forgatásnál tartok. Még itt van velünk a lakásban, hogy meg ne fázzon. Ha rendelsz belőle, most még az alján nedvességet érezhetsz. De már most is nagyon finom, Sőt finom már főzés közben, formába öntéskor, formából kiöntéskor is :-)

És a végén (itt még nem tartok, de Évitől tudom, hogy így van), ha már szikkadt, csomagold zsírpapírba, ha szeretnéd, előtte vágd vékony szeletekre (olyasmire, mint a macskanyelv), és úgy csomagold el. Most már bírja a kamra hűvösét is.

Karácsonykor, ezek az aszalódott vékony szeletek ellenállhatatlan csemegéi lesznek az ünnepi süteményes tálnak. Érdemes hagyni akkorra is belőle!

Addig is, és akkor is jó étvágyat hozzá!




Népszerű bejegyzések